Programa

Dijous 14 d’abril, 18.30 h

Inauguració pública de la Conferència
(Traducció simultània)

Passi de la película “Most Likely to Succeed”

Presentada per Steve Elizondo, director de High Tech Middle Media Arts (High Tech High, xarxa d’escoles integrades), San Diego, Califòrnia, (EUA)

Local Peer: Boris Mir, impulsor del projecte educatiu de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal (Barcelona)

sundance1

Premiada al Festival de Sundance · Premiada al Festival de Tribeca

Després de mirar aquesta pel·lícula, la teva idea d’«escola» ja no tornarà ser la mateixa

«Most likely to succeed explora nous i atractius plantejaments que tenen com a objectiu revolucionar lensenyament tal com el coneixem, seguint els alumnes de les aules de High Tech High, una innovadora escola de San Diego fundada no fa gaires anys on, al llarg dun curs acadèmic, dos grups dalumnes de novè grau [lequivalent al tercer curs dESO] afronten una sèrie dambiciosos reptes basats en projectes que fomenten les competències crítiques i no la pura memorització. Most likely to succeed posa l’èmfasi en una transformació de laprenentatge que podria ser la clau de l’èxit per a milions dels nostres joves i la nostra societatmentre breguem amb les bifurcacions dels ràpids avenços en tecnologia i automatització».

Most likely to succeed – crèdits: Director: Greg Whiteley. Productor executiu: Ted Dintersmith. Productors: Greg Whiteley i Adam Leibowitz. Música: Josh Ethan Johnson i Matthew Lurie. Durada: 1:26 h.

Steve ElizondoSteve Elizondo és educador a San Diego (Califòrnia), i fa més de 20 anys que treballa amb nens. Va començar la seva tasca en cases d’acollida i després va fer d’ensenyant per a alumnes de procedències diverses. Això va ajudar Steve a desenvolupar l’empatia i les habilitats d’establiment de relacions necessàries per arribar a tots els alumnes. Quan es va incorporar a High Tech High l’any 2005, Steve es va submergir plenament en l’aprenentatge basat en projectes com a professor d’Humanitats. Al cap de sis anys, va ser nomenat director d’un dels centres High Tech High, i ara té la responsabilitat d’orientar l’escola en la seva missió de proporcionar una educació del segle XXI que atregui l’interès de tots els alumnes.   Twitter: @hightechhigh

boris_mirBoris Mir té un fill a primària, una filla a l’ESO, una altra a batxillerat i el fill gran a la universitat. Li interessa l’educació, no té altre remei. Per si això fos poc, Boris és professor d’educació secundària, una ocupació d’alt risc, tremendament creativa i apassionant. Interessat en la transformació real de l’educació, és impulsor del projecte educatiu de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, centre de la xarxa d’instituts innovadors del ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona.   Twitter: @lamirada

 

20.00 Conversa

 

Divendres, 15 d’abril

TALLERS

9.30 Registre i lliurament de documentació dels Tallers i la Conferència.

Un ventall de propostes per a un ventall d’interessos, com ara la robòtica, la programació, l’aprenentatge basat en projectes (PBL), la creativitat i la interdisciplinarietat del moviment Tinkering, així com altres tecnologies creatives, o exemples pràctics de recursos experimentals per al treball integrat de competències.

Uns tallers pensats per fer en temps real i amb les pròpies mans en un projecte que es pugui portar fàcilment a l’aula i que sigui inspirador d’altres projectes.

Aquests tallers ofereixen propostes concretes per portar —per que no?— el dilluns a l’aula, per conèixer el que es fa a escala local i arreu, per inspirar-se en les experiències d’altres docents i investigadors, per contrastar les pròpies idees amb les dels altres participants i per compartir els dubtes i les inquietuds.

Escull i inscriu-t’hi! Tens programa doble i pots fer el doblet!

STEAM TALLERS!! http://www.2016.steamconf.com/conferencia/tallers/


10.00 Tallers paral·lels

11.30 Pausa cafè

12.00 Tallers paral·lels

13.30 Pausa dinar (amb la inscripció es facilitarà un tiquet per al dinar)

13.45 Rebuda del professorat de la Fila 0 (benvinguda i coordinació a càrrec de Boris Mir, Membre del Comité Assessor)


14.30 Registre i lliurament de documentació (Totes les sessions amb traducció simultània)

15.00 Inauguració de la Conferència

Jordi Portabella i Calvete, Director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Joan Cruz, Director de Fundació Telefónica a Catalunya, Montserrat Llobet i Bach, Directora general de l’Educació Secundària i Batxillerat, Generalitat de Catalunya

Jordi Portabella i Calvete, és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), Màster en Enginyeria Ambiental per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i consultor mediambiental. Ha estat professor de Medi Ambient a Enginyeria Agrícola a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
Portabella compta amb una trajectòria acreditada com a gestor en l’àmbit mediambiental i científic, tant en entitats com el Centre UNESCO de Catalunya com en l’àmbit privat de la consultoria. Ha estat diputat al Parlament (1992-1999) i regidor de l’Ajuntament de Barcelona (1999-2015).

Joan Cruz és historiador (medievalista) per la Universitat de Barcelona. Té també estudis de Ciències Polítiques i Gestió Cultural (UOC) i de Cooperació Europea (UNED). Després de dedicar molts anys a la recerca històrica, centrada en el món municipal català del segle xiv i les seves oligarquies urbanes —temes sobre els quals té diverses publicacions—, va treballar en el món de l’arxivística i la docència no universitària, i va ser professor de batxillerat durant prop de deu anys. En aquesta època va començar a implicar-se també en temes de cooperació al desenvolupament, àmbit dins el qual ha col·laborat amb la Fundació Vicente Ferrer i ha treballat a Guatemala, país amb el qual manté vincles importants a través de la Fundació Rigoberta Menchú Tum i AVANCSO.

Des de fa onze anys treballa a Fundació Telefónica, on exerceix el doble paper de representant de la Fundació a Catalunya i director de Coordinació Territorial.

Montserrat Llobet i Bach, Llicenciada en filosofia i lletres i mestra de català per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és també catedràtica d’ensenyament secundari i professora d’Escola Oficial d’idiomes, especialitat de llengua i literatura catalana. Des de l’any 2011, ha estat directora dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament a les comarques de Barcelona. Ha exercit de professora a diversos postgraus i graus de la Universitat de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), així com ha format part d’un grup GRELL (Grup de Recerca sobre Ensenyament de Llengua) de la Universitat de Vic i de la UAB.

Ha exercit com a Inspectora d’Educació des de l’any 2005 fins al 2011. Ha participat en diferents activitats de recerca i publicacions, i és coautora de publicacions relacionades amb l’ensenyament i aprenentatge de la Llengua.

15.20  High Tech High: un enfocament personalitzat i més profund de l’aprenentatge

Steve Elizondo, director de High Tech Middle Media Arts (High Tech High), San Diego, Califòrnia, (EUA)

Local Peer: Núria Miró, directora del Col·legi Montserrat (Barcelona)

High Tech High és un projecte d’equitat a través del qual els alumnes participen d’un aprenentatge més profund mitjançant quatre principis fonamentals: la personalització, la connexió amb el món adult, una missió intel·lectual comuna i la idea del docent com a creador. Diversos grups d’estudiants participen activament de l’experiència didàctica, prenent part en projectes innovadors concebuts per docents de High Tech High. El projecte se centra en una sèrie de competències pròpies del segle XXI com ara el pensament crític, la col·laboració, la comunicació efectiva, la creativitat i el desenvolupament d’una mentalitat acadèmica. Descobrireu uns quants projectes modèlics i les estructures que fan possible la realització d’aquesta valuosa tasca.

Steve ElizondoSteve Elizondo és educador a San Diego (Califòrnia), i fa més de 20 anys que treballa amb nens. Va començar la seva tasca en cases d’acollida i després va fer d’ensenyant per a alumnes de procedències diverses. Això va ajudar Steve a desenvolupar l’empatia i les habilitats d’establiment de relacions necessàries per arribar a tots els alumnes. Quan es va incorporar a High Tech High l’any 2005, Steve es va submergir plenament en l’aprenentatge basat en projectes com a professor d’Humanitats. Al cap de sis anys, va ser nomenat director d’un dels centres High Tech High, i ara té la responsabilitat d’orientar l’escola en la seva missió de proporcionar una educació del segle XXI que atregui l’interès de tots els alumnes.  Twitter: @steve_elizondo

nuria_miroNúria Miró és llicenciada en Administració d’Empreses i té el títol de professora de Música (piano). Va cursar el Programa Leading Schools a la High Tech High Graduate School of Education de San Diego, i ha participat en els cursos de Project Zero a Harvard, del National Center for Teaching Thinking (Newton Center) de la Universitat de Massachusetts i de la Key Learning Community a Indianapolis.

Fa més de 20 anys que està dedicada a l’ensenyament i en fa 10 que dirigeix escoles. En una d’aquestes escoles va encapçalar un programa d’innovació i canvi que en dos anys va transformar completament el centre. Actualment és la directora del Col·legi Montserrat de Barcelona.   Twitter: @nmiro

El projecte educatiu del Col·legi Montserrat parteix dels últims estudis sobre neurociències, psicologia i sociologia, i en bona mesura es basa en la idea que cada alumne és intel·ligent i que, per tant, les oportunitats que el centre educatiu doni als seus alumnes seran les que els permetran desenvolupar les seves múltiples intel·ligències. A més, defensen la idea que els alumnes esdevindran aprenents autònoms si aprenen amb ells i hi confien.

15.45 Conversa

16.10 El joc com a aprenentatge (Game-like Learning): un nou enfocament de l’educació al segle XXI

Ross Flatt, dissenyador principal de solucions didàctiques de l’Institut of Play i responsable del model didàctic de Q2L, Nova York (EUA)

Local Peer: Pere Cornellà, mestre, pedagog a l’ICE i professor en la menció TIC del Grau de Mestre de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Girona

Els jocs i les activitats lúdiques poden ser eines educatives molt potents. En les mans correctes, poden atreure els alumnes cap a àmbits fonamentals, poden estimular la indagació i l’aprenentatge autònom i desenvolupar el pensament crític i competències per a la resolució de problemes. Els últims 8 anys, l’Institute of Play ha elaborat recursos i tècniques perquè els docents puguin reforçar el poder del joc amb l’objectiu que influeixi significativament en l’aprenentatge de l’alumne. A l’escola pública Quest to Learn de Nova York, alumnes i professors incorporen jocs, disseny i activitats lúdiques a l’aula com a mètode extraordinari per millorar la importància de l’aprenentatge, ajudar els alumnes a pensar de manera més crítica i crear un entorn en el qual els alumnes se sentin lliures per explorar creativament i expressar-se mitjançant el seu treball.

Ross FlattRoss Flatt és educador i dissenyador de solucions didàctiques a Nova York. Té una experiència de més de dotze anys com a professor, especialista en l’elaboració de plans d’estudis i administrador. L’any 2009, Ross va ser un dels docents fundadors de Quest to Learn, una escola pública de Nova York creada per l’Institute of Play. Ross hi va treballar com a professor d’ESO, i posteriorment en va ser subdirector. Actualment, com a dissenyador principal de solucions didàctiques a l’Institute of Play, Ross acompanya el desenvolupament professional del professorat mitjançant el programa Teacher Quest, dirigit a professors de dins i fora dels Estats Units.

pere_cornella_canalsPere Cornellà Canals és mestre i pedagog. Treballa a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Girona (UdG), i és també professor d’aquesta universitat. Li encanta la tecnologia educativa com a eina de transformació de l’educació, i és un apassionat de la gamificació com a mètode d’agitació de l’ensenyament.             Twitter: @perecornella

L’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach «té com a objectius contribuir a la formació permanent del personal acadèmic de tots els nivells educatius, l’assessorament tècnic dins el camp de la planificació educativa i la recerca i la innovació pedagògiques».

16.35  Conversa

17.00 Pausa cafè

17.30 Notícies STEAM des de l’aula SCIENTIX: què està passant a la resta d’Europa?

Nicole Speck i Philippe Vignat, professors i ambaixadors Scientix (Schoolnet), Brussel·les (Belgica)

Local Peer: Jordi Domènech, ex-ambaixador Scientix, Institut de Granollers, Granollers (Barcelona)

Experiències en l’ús de TIC en l’ensenyament STEAM

Nicole Speck és professora d’ensenyament secundari i educadora experta i innovadora Microsoft. Lucerna (Suïssa)

Com està funcionant la pràctica de l’STEAM a Europa, sobretot a Suïssa? Nicole Speck compartirà la seva experiència en la pràctica de BYOD en el context de l’ensenyament STEAM. L’ús de les TIC és només una part de les moltes coses que ensenya. Des de la seva experiència com a docent ens brindarà exemples d’ensenyament STEAM amb les TIC i ens assessorarà sobre com dur-lo a terme d’una manera satisfactòria.

Nicole SpeckNicole Speck és professora d’una escola femenina de dia a Lucerna (Suïssa) en la qual s’ha adoptat l’estratègia BYOD. Nicole utilitza diverses eines tecnològiques per ajudar les seves alumnes a actuar com a aprenents autònoms i compromesos. Els seus mètodes didàctics van rebre el reconeixement de Microsoft Education, que l’ha seleccionat com a educadora experta i innovadora Microsoft durant els últims tres anys. El març del 2014 va assistir al Microsoft Global Forum celebrat a Barcelona i va participar en el Learn-a-Thon, on ella i el seu equip van quedar finalistes en la categoria de Pobresa. Des del setembre del 2014, Nicole és ambaixadora Scientix per Suïssa.

Twitter: @Nicole_speck

Mestre o gestor de projectes?

Philippe Vignat, professor del lycée L’Oiselet de Bourgoin-Jallieu, Bourgoin-Jallieu (França)

Els mètodes d’aprenentatge han canviat molt en les últimes dècades, i per això, com a professor, vaig veure que no podia ensenyar la meva matèria (enginyeria) separadament d’altres matèries. Des d’aleshores he procurat que els alumnes s’interessessin per diferents projectes interdisciplinaris. Aquest és el motiu pel qual m’agrada l’STEAM (on la A podria significar «(Gairebé [Almost] totes les matèries»). Estic totalment convençut que els projectes multidisciplinaris els ajuden a abordar els múltiples problemes de la vida real i a potenciar les competències que permeten resoldre aquests mateixos problemes. Trobo que, amb el temps, m’he anat transformant de «professor» a facilitador, gestionant un equip de ments brillants i mostrant als alumnes una visió completa de les coses en comptes de centrar-me únicament en un àmbit concret.

phillippePhilippe Vignat és professor d’enginyeria, disseny i tecnologia al lycée L’Oiselet. És titulat en Tecnologia Mecànica i té el certificat de professor d’enginyeria en anglès. Ha estat ambaixador Scientix durant 3 anys i ha participat en diversos projectes europeus. Té un blog on escriu sobre l’ensenyament STEM per a Scientix.

 

 

jordi_domenech-casalJordi Domènech Casal és professor de ciències a l’Institut INS de Granollers, assessor per Espanya i formador de professorat al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i des del 2010 és el coordinador dels projectes locals de ciències i educació Projecte C3 i EduWikiLab. Ha estat ambaixador adjunt de Scientix, i actualment és consultor del projecte europeu Engaging Science. Entre els seus interessos hi ha l’ensenyament científic basat en la indagació, l’ensenyament de ciències en context i l’aprenentatge basat en projectes.   Twitter: @jdomenechca

 

SOBRE SCIENTIX

Scientix fomenta i impulsa la col·laboració a tot Europa entre docents, investigadors en educació, decisors polítics i altres professionals de l’ensenyament STEM que treballen en l’àmbit de l’STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

En la seva primera fase (2009-2012), el projecte va crear un portal en línia per recollir i presentar els projectes educatius STEM a Europa i els seus resultats. El principal esdeveniment de treball en xarxa va ser el congrés de Scientix, celebrat el maig del 2011 a Brussel·les. L’objectiu de la segona fase (2013-2015) era l’ampliació del projecte a nivell nacional. Així, mitjançant la xarxa de Punts de Contacte Nacionals (NCP) Scientix vol arribar als col·lectius de professors de cada país i contribuir a l’elaboració d’estratègies nacionals destinades a aconseguir una major penetració dels plantejaments basats en indagacions i d’altres tipus d’enfocaments sobre l’ensenyament de ciències i matemàtiques.

18.10  Conversa

 

Dissabte, 16 d’abril

10.00 Aventures en STEAM: explicant conceptes complexos

David Cuartielles, Professor de tecnologies interactives, Universitat de Malmö. Co-fundador de la plataforma Arduino/Genuino, Malmö, (Suecia)

Al llarg d’aquesta xerrada, David Cuartielles farà una revisió dels projectes en què ha estat treballant durant els últims anys dins el camp STEAM. En concret, se centrarà en la metodologia aplicada a explicar conceptes complexos com la internet de les coses o la tecnologia portable.

Entre altres exemples, es presentarà la iniciativa CTC (Creative Technologies in the Classroom) a Catalunya i Andalusia, amb la qual s’intenta ajudar els professors a apropar-se al món de la tecnologia educativa mentre fan classe als seus alumnes, i que serà una realitat amb la col·laboració dels governs regionals, les seves conselleries d’educació i EduCaixa.

També es parlarà de la iniciativa CTC IoT, finançada per la fundació per a l’ús d’internet .SE de Suècia, amb la qual es pretén explicar conceptes com API o connectivitat a alumnes de secundària.

De la mà de Fundació Telefónica es farà un recorregut per la iniciativa Desafiament STEM, un concurs a escala nacional que és a prop de recollir més de 1000 projectes en una competició que promou l’aplicació de les noves tecnologies a la llar, la indústria, la salut i l’educació.

Finalment, i gràcies a la col·laboració d’Intel, David explicarà com es pot escalar un projecte complex, com ara l’esmentat CTC, per funcionar a escala global mitjançant la transformació de les xarxes existents de distribució de material educatiu.

En definitiva, aquesta xerrada donarà una visió sobre com es pot ajudar a transformar l’educació des d’un projecte de maquinari obert en col·laboració amb tota mena d’actors.

telefonica_stem

David CuartiellesDavid Cuartielles és professor de tecnologies interactives a la Facultat d’Art i Comunicació de la Universitat de Malmö i cofundador de la plataforma de codi obert Arduino. Entre les seves publicacions més recents hi ha el volum Professional Android Open Programming with Arduino accessories i l’article «Mobile haptic technology development through artistic exploration».

Twitter: @dcuartielles

 

10.50 L’ensenyament basat en projectes (PBL), ensenya pensament crític?

John R. Mergendoller, investigador principal del Buck Institute for Education (BIE), Novato, Califòrnia (EUA)

Local Peer: Lluís Mora, director del CESIRE (Servei d’Innovació i Formació de l’Educació), Departament d’Ensenyament, Generalitat de Catalunya, Barcelona

Com hauria de ser un projecte per poder ajudar els alumnes a pensar críticament? En primer lloc, estaria estructurat al voltant d’una pregunta clau que no es pogués cercar a Google, és a dir, una pregunta clau que no donés peu a una senzilla cerca a Google o en una biblioteca. Per tant, hauria d’atreure els alumnes cap a un pensament conscient i reflexiu. Finalment, ensenyaria els alumnes a avaluar el seu propi pensament i el dels altres alumnes, i a donar-ne la seva opinió. Es facilitaran exemples i estratègies per convertir projectes atractius en projectes reflexius.

Bob MergendollerJohn R. Mergendoller, investigador principal del Buck Institute for Education (BIE), va ser el primer guanyador de la beca Mergendoller. Entre els anys 2000 i 2015 ha estat director executiu del BIE: n’ha encapçalat l’expansió i li ha fet guanyar una bona reputació per la qualitat de la seva feina. Les seves publicacions abracen camps com la tecnologia educativa, l’ensenyament de ciències, la reforma dels graus intermedis i l’aprenentatge basat en projectes (PBL).

 

Lluís Mora Cañellas, matemàtic i catedràtic d’ensenyament secundari, és actualment director del CESIRE. Lluís Mora centra els seus treballs personals en l’aprenentatge de l’estadística i la probabilitat, la resolució de problemes i l’ús de mitjans digitals com a suport a l’aprenentatge en qualsevol àmbit i nivell educatiu.

Buck Institute for Education (BIE). La seva màxima prioritat és ajudar els docents a preparar els alumnes per viure una vida satisfactòria, objectiu que duen a terme mostrant als docents com poden utilitzar l’aprenentatge basat en projectes en tots els nivells i àrees temàtiques. Com a entitat sense ànim de lucre, el BIE crea, recopila i comparteix pràctiques i productes educatius PBL de gran qualitat, a més d’oferir serveis d’una gran eficàcia a docents, escoles i districtes escolars.

Per als docents, el BIE ofereix la possibilitat de millorar professionalment en el disseny, l’avaluació i la gestió de projectes que siguin atractius per als alumnes i els motivin. Per a les escoles, el BIE ajuda a donar coherència a les pràctiques de PBL en tots els graus i àrees temàtiques, i estimula la creació de processos i estructures en tota l’escola per a l’aplicació del PBL. L’increment exponencial de la demanda d’aquests serveis i productes són una prova clara de la capacitat del BIE per ajudar els educadors d’arreu del món a oferir un millor ensenyament a tots els alumnes.

CESIRE és un centre del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa. La seva finalitat és conèixer la recerca en didàctica i educació per promoure’n i difondre’n els resultats i adequar-los a les necessitats del professorat. També dissenya i difon activitats i recursos que ajudin el professorat en la seva tasca innovadora.

11.15 Conversa

11.40 Pausa cafè

12.10 Què està passant a Finlàndia? Com la reforma curricular del 2016 fomenta el plaer d’aprendre i el paper actiu dels alumnes

Irmeli Halinen, Directora de Desenvolupament Curricular al  Finnish National Board of Education (FNBE), Hèlsinki (Finlàndia)

Local Peer: Jordi Musons, director de l’Escola Sadako, Barcelona

Finlàndia acostuma a rebre tota mena d’elogis per haver trencat les normes educatives i donar estudiants d’èxit, en tots els sentits de la paraula. Però fins i tot en una utopia educativa els responsables saben que el sistema ha d’evolucionar per satisfer les demandes que van sorgint.

Finlàndia està reformant activament l’esperit del seu sistema educatiu. Amb el nou pla d’estudis per al 2016, el país donarà prioritat a un enfocament interdisciplinari i multidisciplinari en l’ensenyament i l’aprenentatge, i convertirà les seves escoles en comunitats d’aprenentatge. L’objectiu principal és enfortir el paper central i actiu dels alumnes i fomentar el plaer de l’aprenentatge.

Irmaeli HalinenIrmeli Halinen, és Directora de Desenvolupament Curricular al  Finnish National Board of Education (FNBE), que és un organisme estatal responsable del desenvolupament de l’educació.També ha estat membre del Comitè Nacional Finlandès per a la UNESCO fins al 2015, i actualment és membre del Consell Assessor Internacional de l’Acadèmia de Sostenibilitat i Educació (SEdA). Irmeli ha desplegat la seva influència com a experta curricular en països com el Nepal, l’Índia, la Xina, la regió del Carib, el Canadà i diversos països europeus, així com alguns estats àrabs, llatinoamericans i africans. Va ser professora i directora d’escola.

jordi_musonsJordi Musons es va llicenciar en Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat director de l’Escola Sadako de Barcelona des del 2006 i és membre de la Junta Directiva de l’Agrupació Escolar Catalana. Actualment participa en un projecte de recerca per a la millora i la innovació (ARMIF), centrat en la formació de futurs docents a partir d’un compromís ètic a la Facultat d’Educació de la Universitat Ramon Llull.   Twitter: @jordimusons

L’Escola Sadako centra els esforços a oferir un aprenentatge integral, acadèmic, personalitzat i emocional als seus alumnes mitjançant metodologies actives i de caràcter exhaustiu que potencien el seu paper i implicació en l’aprenentatge de pensament crític, civisme, ús intel·ligent de la tecnologia, creativitat i comunicació. L’any passat, el centre va rebre el Premi Ensenyament Fundació Cercle d’Economia i va obtenir el reconeixement de la Fundació Ashoka com a Escola Changemaker.

12.35  Conversa

13.00 Com estimular pensadors creatius

Ethan Danahy és director del Programa de Recerca en Enginyeria de la Universitat de Tufts, Boston, Massachusetts (EUA)

Local Peer: Miquel Carreras, director del FabLab@School del Liceu Politècnic de Rubí (Barcelona)

L’èmfasi posat en els resultats d’unes proves estandarditzades mostra, en la meva opinió, una tendència preocupant de l’ensenyament a allunyar-se de la innovació i la invenció. Més enllà de la mera adquisició de continguts, el que m’interessa és crear alumnes ben preparats que no es limitin a acumular coneixements sinó que adquireixin també les competències necessàries per aplicar aquests coneixements, entre les quals la comunicació, la col·laboració i, en general, el pensament creatiu. Són els atributs necessaris per crear líders que puguin obrir-se pas en aquest món canviant… En aquesta xerrada analitzaré les idees de creativitat i innovació, sobretot en les disciplines de l’STEAM (considerades sovint disciplines basades en fets que només admeten respostes correctes o incorrectes), i què podem fer a l’aula perquè sorgeixin aquest tipus de pensadors.

ethan_danahayEthan E. Danahy  va obtenir a la Universitat de Tufts (Medford, Massachusetts) la llicenciatura i un màster en Informàtica els anys 2000 i 2002, respectivament, a més d’un doctorat en Enginyeria Elèctrica l’any 2007. Actualment és director del Programa de Recerca en Enginyeria al Centre d’Ensenyament i Difusió de l’Enginyeria, on gestiona projectes de creació d’eines i investiga sobre tècniques innovadores i interactives d’ajuda en la tasca docent, tant per a l’ensenyament de l’enginyeria com per a la transmissió de conceptes de robòtica a estudiants d’edats compreses entre els anys de primària i la universitat. Enginyer i expert informàtic per vocació, Ethan centra la seva tasca en les solucions tecnològiques aplicades a l’ensenyament de l’enginyeria.   Twitter: @edanahy

miquel_carrerasMiquel Carreras. Enginyer en Informàtica (1997) per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb un màster en Direcció de Recursos Humanos (2006, UOC) i un postgrau en Gestió Integral de l’Empresa amb SAP R/3 (1999, UPC). L’any 2012, juntament amb uns amics, vam comprar la gestió d’una petita escola a Rubí, el Liceu Politècnic. L’any 2013 vaig començar a introduir-hi activitats extraescolars de tecnologia (electrònica amb Arduino i robòtica amb Lego Mindstorms), i el gener del 2015 vaig plegar de tot per centrar-me en la implementació del FabLab@School, en col·laboració amb la Universitat de Stanford.

L’escola Liceu Politècnic introdueix, en el curs 2013-2014, extraescolars tecnològiques: electrònica amb Arduino i robòtica amb Lego Mindstorms. L’avaluació del bon nivell de resultats de l’aprenentatge per projectes, anima l’escola a implementar un FabLab@school, que s’inaugura el 19 de desembre de 2014. El professor Paulo Blikstein, de la Universitat de Stanford, va impulsar el model educatiu basat en un FabLab, i va encunyar el concepte i terme de FabLab@school. A ell li agraïm que cregués en el nostre projecte educatiu i en la nostra escola.

En el FabLab@School hem integrat totes les assignatures de l’ensenyament secundari, i hem planificat un projecte acadèmic en el qual els alumnes perceben el coneixement com quelcom «connectat».

13.25  Conversa

13.50 Cerimònia de cloenda 

Actuació a càrrec de joves musics de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell

quateto
String Quartet
Elena Bugliari, violin
Camila Maza, violin
Laia pagès, viola
Mireia Carrasco, violoncello
Program
Quartet en F major KV168 W.A. Mozart
Allegro
Andante
Menuetto
Tango Carlos Maza

 

logoieaEl centre públic IEA Oriol Martorell té una singularitat que el fa únic a Catalunya. Els seus alumnes, tant de primària com de secundària, tenen una doble càrrega lectiva: d’una banda, les assignatures dels ensenyaments reglats, com matemàtiques, plàstica o llengua; de l’altra, ensenyaments de música i dansa. És un centre ordinari i alhora és conservatori de música i de dansa.

El centre depèn del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, funciona des del curs 1997-1998 i va ser creat amb l’esperit d’integrar els ensenyaments artístics en el sistema educatiu tot qualificant-los com a ensenyaments de règim especial i amb la finalitat de proporcionar a l’alumnat una formació artística de qualitat. La creació d’aquest centre integrat va ser una experiència pedagògica capdavantera, i actualment encara és l’únic centre d’aquestes característiques a tot l’Estat.