Tallers

Divendres, 15 d’abril de 2016

9.30 Registre i lliurament de documentació dels Tallers i la Conferència.

Un ventall de propostes per a un ventall d’interessos, com ara la robòtica, la programació, l’aprenentatge basat en projectes (PBL), la creativitat i la interdisciplinarietat del moviment Tinkering, així com altres tecnologies creatives, o exemples pràctics de recursos experimentals per al treball integrat de competències.

Uns tallers pensats per fer en temps real i amb les pròpies mans en un projecte que es pugui portar fàcilment a l’aula i que sigui inspirador d’altres projectes.

Aquests tallers ofereixen propostes concretes per portar —per que no?— el dilluns a l’aula, per conèixer el que es fa a escala local i arreu, per inspirar-se en les experiències d’altres docents i investigadors, per contrastar les pròpies idees amb les dels altres participants i per compartir els dubtes i les inquietuds.

Escull i inscriu-thi! Tens programa doble i pots fer el doblet!

Registra’t

Continua per accedir al web de CosmoCaixa i comprar les teves entrades


STEAM TALLERS

10.00 Tallers paral·lels

11.30 Pausa cafè

12.00 Tallers paral·lels

13.30 Pausa dinar (amb la inscripció es facilitarà un tiquet per al dinar)

13.45 Rebuda del professorat de la Fila 0 (benvinguda i coordinació a càrrec de Boris Mir, Membre del Comité Assessor)


 

10.00 – 11.30   Tallers paral·lels

 1. STEAM + Project Based Learning: Com dissenyar bons projectes i aplicar-los a l’aula ?

Bob Lenz, director executiu del Buck Institute for Education (BIE), Novato, Califòrnia (EUA)

bobCom és l’aprenentatge transformador mitjançant PBL i STEAM? Com poden els alumnes, els professors i els responsables dels centres escolars treballar junts per compartir l’objectiu d’obtenir uns resultats amb l’aprenentatge més profund? Com poden els docents dissenyar projectes STEM autèntics per a TOTES les àrees temàtiques de primària i secundària? Bob Lenz compartirà històries i lliçons procedents de la seva pròpia experiència com a cofundador i director d’Envision Education. També es practicarà com es poden aconseguir amb els elements que proporciona el Gold Standard for Project Based Learning del BIE uns resultats transformadors per a tots els aprenents?

Bob Lenz és una autoritat nacional en la reforma de l’ensenyament secundari, l’aprenentatge basat en projectes, l’ensenyament de competències del segle xxi i l’avaluació del rendiment. La Fundació William and Flora Hewlett l’ha reconegut com a Senior Deeper Learning Fellow. És l’autor de Transforming Schools: Using Project-Based Learning, Performance Assessment and Common Core Standards, publicat recentment per Jossey-Bass Wiley. Abans d’agafar el timó del BIE, Bob va cofundar Envision Education, on ha estat CEO i responsable d’innovació fins al 2015.

Twitter: @pblbob

 

2. Talkoo: experiments amb sensors i actuadors intel·ligents a l’aula

Daniel Spikol, professor titular a la Facultat deTecnologia i Societat de la Universitat de Malmö, Malmö (SUECIA)

daniel_spikolUs convidem a experimentar amb Talkoo i PELARS. Talkoo és una nova manera d’utilitzar els components d’Arduino sense haver de soldar ni programar. Al taller presentarem un nou kit d’Arduino que permet explorar conceptes de computació física lúdicament. Encaixant els mòduls podràs crear dispositius interactius i jugar immediatament amb ells. Els components de Talkoo formen part del projecte PELARS, integrat en un projecte de recerca europeu de més abast que persegueix la finalitat següent: «Com pot la tecnologia ajudar els aprenents i els docents en l’aprenentatge pràctic de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques?».

Vine i prova el reptes que plantegen els nostres dissenys amb la nova plataforma Arduino. Aquest nou espai de treball està vinculat a un sistema d’anàlisi de dades que ofereix informació sobre activitats didàctiques tant als aprenents com als docents, amb l’objectiu que coneguin més a fons les seves experiències d’aprenentatge i que hi reflexionin. També ens agradarà saber la teva opinió sobre la tecnologia i el mobiliari innovadors que hem dissenyat per a aquest tipus d’activitats didàctiques de caràcter pràctic.

Daniel Spikol és professor titular a la Facultat de Tecnologia i Societat de la Universitat de Malmö. L’interessen especialment el disseny i desenvolupament de nous entorns d’aprenentatge en els quals es combinen diferents tecnologies que ajunten dispositius mòbils amb plataformes de computació física.

Twitter: @spikol

 

3. Creactivity (Tinkering Studio)

Taller dedicat a la invenció, investigació i col·laboració de caràcter lúdic

tinkerin_studio

Digna Couso, investigadora i directora, Cristina Simarro, investigadora, experta en metodologia Tinkering, CRECIM, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Bellaterra (Barcelona)

DIGNA-CusoCreactivity CosmoCaixa és un espai inspirat en el moviment Tinkering, liderat per l’Exploratorium de San Francisco i dissenyat per fomentar la creativitat en nens i nenes de 7 a 12 anys. El que es pretén és que els participants facin creacions i construccions, de forma individual o col·lectiva, que responguin als reptes suggerits o als seus propis reptes a través de la manipulació, observació i exploració de materials i fenòmens. En un context innovador d’aprenentatge, en el qual es barregen eines de baixa i alta tecnologia, es posa en joc la creativitat, l’experimentació i la innovació. L’espai permet investigar, planificar, crear nous dissenys, utilitzar materials comuns buscant-ne noves funcions…, a travéscristina_rodriguez de propostes obertes i interdisciplinàries que abracen la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques (STEAM).

En aquest taller ens posarem en el paper dels nens i les nenes, i explorarem els diferents espais que el Creactivity ofereix: tubs de vent, engranatges, pinball, màquina de bales, electricitat, stopmotion i ombres. Alhora, participarem en un debat obert orientat a reflexionar sobre la metodologia Tinkering: quins són els seus predecessors, on rau el seu èxit creixent, com pot enriquir el treball que ja es fa actualment a les aules de primària…

Digna Couso, llicenciada en Física i doctora en Ensenyament de les Ciències. Es professora del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i dirigeix el CRECIM. Participa en la formació de futurs docents de primària i secundària. Ha estat directora general del màster de Formació de Professorat de Secundària de la mateixa universitat. Com a investigadora ha treballat en diversos projectes de millora d’ensenyament de les ciències a nivell estatal i europeu. Ha publicat diversos articles d’alt impacte i és revisora de revistes internacionals.

Twitter: @DignaCouso

Cristina Simarroés llicenciada en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es màster de Formació de Professorat d’ESO i Batxillerat en l’especialitat de Física i Química, per la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Es màster de Recerca en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques i investigadora i membre de l’Executiva del CRECIM. Ha participat en projectes de recerca i innovació dirigits a desenvolupar les competències científiques, tecnològiques i digitals, i actualment desenvolupa la seva tesi doctoral entorn de la metodologia Tinkering.

Twitter: @Cristina_80_S

 

4. S2TEAM: L’Aprenentatge de l’STEAM Social (S2TEAM), pensament enginyeril i pensament computacional a través de la robòtica educativa i social

Jordi Albó, director de Robòtica de la Salle Almere, Barcelona.

jordi_alboDels robots educatius i els robots socials als robots socials educatius. Com salvar les distàncies entre les competències socials i les competències enginyeres.

Aquest taller vol ser una introducció a la robòtica educativa i social, així com als beneficis que aquesta té per a la educació. Es presentarà un estat de l’art des de l’aproximació acadèmica i empresarial de l’ús de la robòtica en educació, i a continuació s’explicaran recursos i metodologies per implementar la robòtica de forma específica, com a eina educativa de suport a altres assignatures, o bé com a activitat complementària o extraescolar. El taller consta duna part pràctica en la qual es programarà el robot educatiu EV3 de LEGO per fer una activitat en què es treballin competències socials, pensament computacional i pensament enginyeril

«Bàsicament, el que voldria compartir és el fet que, des de la base científica que m’ha permès desenvolupar i verificar l’èxit d’aquestes activitats amb nens autistes, podria crear un conjunt de mètodes i d’activitats aplicables a les aules de qualsevol centre escolar.»

Jordi Albó, és professor associat de La Salle Campus Barcelona-Universitat Ramon Llull (URL), director de Robòtica a La Salle Almere i professor visitant a la Universitat Tufts. És doctor en Enginyeria Mecatrònica, Robòtica i Automatització per La Salle-Universitat Ramon Llull (Barcelona), màster de Telecomunicacions per La Salle-Universitat Ramon Llull (Barcelona) i llicenciat en Enginyeria Electrònica per La Salle-Universitat Ramon Llull (Barcelona).

Twitter: @jalbocanals

 

5. 1×4 Portem STEAM a l’aula

Lluís Mora, director. Núria López, Sergi Muria, Jordi Regalés, Julio Pérez, Laura Farro, Fina Guitart, Joan Jareño, Sílvia Lope, Investigadors Cesire (Departament d’Ensenyament), Generalitat de Catalunya, Barcelona.

cesire_logoWorshops basats en una metodologia activa I en la integració i vinculació del coneixement de manera crítica i responsable des dels cinc àmbits que hi són representats: Científic, Matemàtic, Lingüístic, Tecnològic i Sociocultural

Aquests projectes abasten temes que van des de la nanotecnologia, l’ús de la motxilla bioclimàtica, la creació d’equips multidisciplinaris de professors de Ciència, Tecnologia i Matemàtiques, o l’ús del vídeo en l’aprenentatge de les matemàtiques, tots ells relacionats amb temàtiques que s’adeqüen a l’evolució social.

En tots ells s’incorpora, com a element fonamental la comunicació, especialment important en la construcció i difusió de coneixement en projectes d’investigació i recerca responsable, així com en debats i  controvèrsies científiques, entre d’altres.

En el workshop es practicaran píndoles de 4 d’aquests projectes:

  1. VideoMAT: llengua a totes les àrees; enregistrament d’una pregunta que plantegi un possible problema per resoldre amb exemples per cada àmbit/projecte…
  2. Tecnologies creatives: resolució d’una mistery box.
  3. Motxilla bioclimàtica: ús dels sensors de què disposa aquest material.
  4. Nanotecnologia + RRI i controvèrsies sociocientífiques: discussió al voltant d’un tema controvertit relacionat amb la nano.

S’organitzaran 4 grups de treball amb els participants i es desenvoluparan propostes en la línia de la tasca que desenvolupa el CESIRE. La durada de cadascuna d’aquestes activitats serà de 15 minuts. Aquests tallers seran rotatoris, de manera que els participants els faran tots.

En la tercera  part del taller, es farà una posada en comú amb discussió entre tots els participants al voltant de les característiques dels projectes desenvolupats i als objectius d’aprenentatge que persegueixen.

lluis_moraLluís Mora és director del CESIRE, centre dedicat la innovació i la recerca sobre ensenyament,. Els seus projectes personals són: com podem ensenyar estadística i probabilitat als alumnes de primària i secundària per fer que millorin les seves habilitats, capacitat de resolució de problemes i ús de mitjans digitals com a eina d’aprenentatge; i també l’avaluació de l’aprenentatge.

 

nuria_lopezNúria López professora de primària a l’Escola La Llacuna del Poblenou, és especialista en coneixement del medi i ciència. També és catedràtica al Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UAB. És autora del llibre Química a infantil i primària. Una nova mirada, en col·laboració amb altres autors. És membre de diversos grups de treball docent sobre l’aprenentatge de les ciències. Entre els quals Kimeia I Entorn I Tecnologia Creativa.

 

sergi_muriaSergi Muria, professor de secundària, és especialista en matemàtiques, a més d’expert en formació del professorat. També és professor a la UAB, on imparteix l’assignatura Aprendre matemàtiques, del màster de Formació del Professorat en Ensenyament Mitjà i en el grau de Matemàtiques.  Twitter: @smuria

 

jordi_regalesJordi Regalés, professor de secundària és especialista en tecnologia i enginyeria, a més d’expert en formació del professorat i en aprenentatge permanent. També és professor a la UPC, on imparteix l’assignatura Ensenyament i aprenentatge de la tecnologia, del màster de Formació del Professorat en Ensenyament Mitjà. És autor de diverses publicacions que analitzen com ensenyar tecnologia en l’escola de secundària.

 

julio_perezJulio Pérez, professor de secundària, és especialista en física, a més d’expert en formació del professorat. El seu principal interès de recerca és la millora dels coneixement científics dels alumnes. Ha participat en diversos grups de treball docent sobre innovació i ensenyament, entre els quals DIATIC, dedicat al foment de la integració i l’ús de les TIC en l’ensenyament i l’aprenentatge de les ciències.

 

laura_farroLaura Farro, professora de secundària, és especialista en llengua i literatura catalanes, a més d’expert en formació de professorat. Ha coordinat i participat en diversos grups de treball docent sobre innovació educativa, i ha estat ponent en seminaris, tallers i congressos. Ha publicat articles sobre formació, ensenyament de llengua i literatura i intel·ligència emocional.  Twitter: @farrocircus

 

fina_guilartFina Guitart professora de secundària, és especialista en física i química, a més d’expert en formació de professorat i ensenyament permanent. Ha coordinat i participat en diversos grups de treball docent que analitzen de quina manera es poden utilitzar els projectes en l’ensenyament. És també professor del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UB, i autor d’articles i treballs sobre l’ensenyament de les ciències, a més de coeditor de la revista Educació Química EduQ.

Joan Jareño, professor de matemàtiques de l’INS Alella i membre del CESIRE de l’àmbit de matemàtiques (CREAMAT). Autor de pàgines web relacionades amb l’educació i la divulgació matemàtica (Calaix +ie, Blog del Calaix +ie i Càlculus). Col·laborador en publicacions relacionades amb la didàctica de les matemàtiques.

Sílvia Lope, Catedràtica d’institut de Biologia i Geologia, en l’actualitat, membre de l’àmbit científic del CESIRE. Professora associada de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, en el màster de formació del professorat de secundària. Ha coordinat i participat en diversos grups de treball relacionats amb la innovació educativa. Autora d’articles i comunicacions en didàctica de les ciències en jornades i congressos.

 

6. Llums, càmera, joc! Programant la llum com a eina per a jocs col·lectius i projectes d’art a l’aula

Federica Beduini física, Marta García-Matos física i matemàtica, Lydia Sanmartí-Vila, neurobiòloga, equip de divulgacio, Silvia Carrasco, directora de KTT, ICFO, Castelldefels (Barcelona)

ifco_logoL’activitat comença amb un videojoc col·lectiu en què l’audiència ha de participar en equip per identificar i detenir la propagació d’un virus en una cèl·lula, tot utilitzant llanternes reals i filtres de color en la seva interacció amb la pantalla. El videojoc es basa en Open Frameworks, una plataforma open source de codificació creativa en C++.

Les càmeres són bàsicament lents i sensors de llum, i una càmera web connectada a un Screen Shot 2016-03-03 at 3.49.48 PMordinador és una eina molt poderosa per recollir, analitzar i processar la llum i poder convertir-la així en pràcticament qualsevol output imaginable a la pantalla.

Et presentarem els fonaments d’Open Frameworks per a aquest tipus de projectes, i discutirem les seves possibilitats per a l’aula: des de donar eines al professor per crear jocs, enquestes, proves basades en la interacció d els estudiants amb la pantalla, fins a dissenyar petits (o grans!) projectes d’art i involucrar i barrejar els artistes i els codificadors de l’aula.

Screen Shot 2016-03-03 at 3.49.58 PMFederica Beduini és física, i forma part de l’equip de divulgació de l’ICFO, on s’ocupa de coordinar les activitats educatives del centre amb la finalitat de transmetre, als estudiants més joves, la passió per la llum i la fotònica. Va organitzar el I Congrés de Fotònica per a Joves, on més de 80 estudiants van tenir l’oportunitat d’explicar els seus projectes de recerca tant als seus companys d’estudis com al personal investigador de l’ICFO.

Marta García-Matos és física, matemàtica i autora d’obres de divulgació, i forma part de l’equip de divulgació científica de l’ICFO, on coordina els programes interdisciplinaris.Screen Shot 2016-03-03 at 3.50.09 PM Ha dissenyat exposicions i seminaris per a CosmoCaixa, és l’organitzadora del concurs «La llum a les ones» i ha escrit, juntament amb Lluís Torner, The Wonders of Light (Cambridge University Press, 2015).

Lydia Sanmartí-Vila és neurobiòloga i forma part de l’equip de divulgació científica de l’ICFO, on dirigeix els projectes de divulgació internacional. Ha coordinat el projecte europeu GoPhoton!, on s’han dut a terme més de 150 activitats i han participat més de 600 000 persones. És també Executive Officer de l’ECOP, l’aliança de Centres Europeus per silvia-carrascoa la Divulgació Científica en Fotònica.

Silvia Carrasco és directora de KTT de l’ICFO. Guardonada amb el premi “Fem Talent” el 2013, també és la vice-presidenta de la Plataforma Tecnològica Espanyola de Fotònica, Fotónica21, mirall de la plataforma Tecnològica Europea Photonics21, membre de la Junta Directiva del clúster de fotònica SECPhO (Southern European Cluster in Photonics and Optics), i fundadora del programa “From Science to Business”, llançat por ICFO el 2008 juntament amb ESADE per promoure l’esperit emprenedor entre científics joves.

 

11.30  Pausa cafè

 

12.00 – 13.30  Tallers paral.les

1. Projecte APQUA: recursos i pràctica en el treball integrat de competències. Busques idees?

Carles Lozano Romaguera, coordinador d’APQUA i membre fundador del projecte. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química. Universitat Rovira i Virgili, Tarragona

carles_lozanoAPQUA és un projecte educatiu STEM adreçat a tota la població que desenvolupa un programa escolar, un programa públic i un programa de visites educatives a indústries. En el taller es presentaran de forma pràctica la metodologia de treball del Projecte i exemples de recursos experimentals per al treball integrat de competències i continguts STEM i habilitats de resolució de problemes. Busques idees?

APQUA elabora estratègies i materials educatius de caira experimental ( model ECBI / ABP ), basats en activitats, i els ofereix a centres escolars i grups comunitaris a través del Programa Escolar, dirigit a alumnes de 9 a 17 anys; el Programa Public (Science Shop), i el Programa de Visites Educatives a indústries.

Carles Lozano Romaguera, és coordinador d’APQUA i membre fundador del Projecte (1988). Té experiència en coordinació i avaluació d’activitats (des del 2002), en gestió de col·laboracions universitat-indústria-administració (des del 1997), en desenvolupament de recursos didàctics (des del 1988) i en formació permanent de professorat no universitari, professionals i població en general (des del 1988).

 apqua

 

 

2. Fes que la ciència i la programació cobrin vida!

Rocío Lara López, enginyera industrial, màster de formació de professorat responsable d’equipaments de l’àrea educativa de RO-BOTICA, Barcelona.

Una proposta STEAM per a l’ensenyament de les ciències (i moltes altres coses) a l’escola primària amb l’ajuda de robots educatius.

lego_we_do_2

Vine i uneix-te a nosaltres per descobrir com el nou LEGO® Education WeDo 2.0 porta, a les aules de primària del segle xxi, projectes reals de ciències. Omple d’energia les teves classes de coneixement del medi i introdueix alhora competències digitals i de programació amb una única solució d’aula basada en els maons LEGO i el popular sistema LEGO® Education WeDo.

Amb aquesta solució, els mestres tindran suport a través de formació, un pla d’estudis ben complet i guies d’avaluació integrats en la proposta. Aquest taller et proposa treballar i programar Milo, el robot Rover LEGO® Education WeDo 2.0.

Equip necessari: tauleta amb Android 4.4 o superior, iPad amb IOs 8.1 o superior (en ambdós casos amb connexió Bluetooth 4.0 disponible)

 LEGO® WeDo 2.0

google_play mac_app_store Mac_appstore_2 windows_store

laraRocío Lara López, enginyera industrial, des de l’any 1992 treballa vinculada al món educatiu com a consultora d’equipament i solucions innovadores per a l’ensenyament de la ciència i la tecnologia en diversos nivells educatius. L’any 2010 va fer el màster de formació de professorat d’ESO i batxillerat en l’àrea de tecnologia i es va incorporar a l’empresa RO-BOTICA, distribuïdora de robots educatius, de la qual és actualment responsable d’equipaments de l’àrea educativa.

També és formadora de professorat, i l’any 2013 es va convertir en una de les primeres LEGO® Education Academy Teacher Trainer Certified STEM d’Espanya. Amb la metodologia LEGO® Education ha format més de 600 educadors de primària i secundària durant els últims anys.

 

3. Pràctica científica en laboratoris informatitzats: fem viure la ciència en el projecte REVIR

Víctor López, Marisa Hernández, Carme Grimalt Álvaro, investigadors del CRECIM, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra, (Barcelona)

victorCom podem aïllar una discoteca per no molestar els veïns? Quina és la reacció química més ràpida i segura per inflar un airbag? Per què és important respectar la distància de seguretat quan conduïm per autopista?

Aquestes són algunes de les preguntes amb què s’enfronten cada any els més de 2000 joves que assisteixen al REVIR (acrònim de REalitat i VIRtualitat), el principal laboratori digitalitzat de Catalunya per a estudiants de secundària. Gràcies a un sistema integrat d’eines informàtiques, com els microscopis digitals, els sensors, les simulacions o les pissarres interactives, marisaels estudiants experimenten en primera persona com és una autèntica pràctica científica en entorns digitals, elaborant prediccions sobre fenòmens, recollint i analitzant les seves pròpies dades i discutint científicament quina és la millor solució per als problemes socialment rellevants que se’ls planteja.

En aquest taller, els assistents podran viure l’experiència del REVIR com si fossin estudiants de secundària. Podran investigar com frena un vehicle, quins materials aïllen millor del so o quins reactius químics permeten inflar un airbag de la formacarme més ràpida possible. Els assistents al taller elaboraran digitalment les seves pròpies prediccions, que podran transferir a la pissarra digital. Aprendran a instal·lar els sensors per recollir dades de pressió, temperatura, posició o intensitat de so, i n’analitzaran els resultats en forma de gràfics. D’aquesta manera, els assistents podran adonar-se de com les TIC poden transformar el treball de laboratori a les escoles i l’enorme potencial educatiu que té el treball experimental amb TIC per millorar les competències dels estudiants i l’interès per la ciència i la tecnologia.

Víctor López, professor de didàctica de les ciències (UAB) i investigador del CRECIM, llicenciat en Física i màster en Recerca en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es doctor en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques. Ha estat professor de didàctica a la UAB i ha col·laborat amb d’altres universitats catalanes. Actualment també es professor associat a la UB.

Marisa Hernández, professora de didàctica de les ciències (UAB) i investigadora del CRECIM, llicenciada en Ciències Físiques, màster en Recerca en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals i doctora per la UAB, en l’especialitat de Didàctica de les Ciències. La seva recerca i formació giren entorn del desenvolupament de les competències científica i digital de l’alumnat a través del disseny d’innovacions didàctiques que integren TIC, i amb l’anàlisi d’aquestes innovacions.

Carme Grimalt Álvaro, llicenciada en Química per la Universitat de Barcelona, és màster en Química Biològica, Ambiental i Tècniques Relacionades, màster en Formació del Professorat de Secundària i màster en Recerca en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques, tots dos per la UAB.

 

4. Desafiament STEM: Taller de robòtica amb Arduino

David Gascueña, enginyer informàtic, músic i expert en Arduino, Saragossa.

david_gascuenaTelefónica, dins la seva gran aposta per l’educació digital com a motor de canvi i de millora de les competències STEM, ha llançat aquest any la primera edició de Desafiament STEM: la I Competició Interescolar de Robòtica i Programació.

Desafiament STEM està orientat als més joves: estudiants de primària, secundària i batxillerat de tot Espanya. Els futurs professionals. Per a aquest desafiament, Telefónica compta amb els docents com a grans aliats: ells dirigeixen el treball dels seus alumnes. Telefónica té, per tant, un gran compromís amb la comunitat docent.

desafio_stem

Durant una hora i mitja, els docents reben formació pràctica en tecnologies per aplicar-la en les seves aules i treballar en equip per desenvolupar les seves competències i habilitats.

 

David Gascueña és enginyer informàtic, músic i expert en Arduino i altres plataformes maquinari. Té una àmplia experiència en disseny i impressió 3D. És un reconegut expert en realitat augmentada i instal·lacions audiovisuals interactives. Ha desenvolupat projectes d’innovació tecnològica creativa per a entitats públiques i privades com a soci en Domakers, i coordina programes tecnològics creatius de base educativa. Actualment compagina aquestes tasques amb la de docent de tecnologia per a segon cicle de primària. Imparteix tallers de diferent complexitat sobre tots aquests temes a docents, alumnes de secundària i professionals del disseny i de l’art.

 

5. Activista Instantani

Miguel Luengo, president de l’associació Design for Change España, membre de Hub Madrid i cofundador de The Good Chain, Madrid

Monica Cantón de Celis, coordinadora de Design for Change España i professora externa de Dret en el grau LEINN de la Universitat de Mondragón, Arrasate (Gipuzkoa)

miguel_squareDesign for Change et permet introduir la creativitat i el disseny a les aules i preparar els alumnes per a les competències que requereix el segle xxi. A més, els nois i les noies es convertiran en agents actius de canvi.

La metodologia de Design for Change requereix una formació prèvia dels professors que hagin d’exercir el rol de facilitadors. La idea principal d’aquest mètode és que, mitjançant el diàleg, els alumnes puguin reconèixer un problema, aportar-hi idees i arribar a un acord per aplicar-hi la solució.

foto2L’objectiu d’aquest taller és fer que els assistents experimentin el poder d’aquesta metodologia i, al final de la sessió, puguin reflexionar sobre com adaptar-la, en el marc de l’aula, al treball integral de competències STEAM + PBL.

Per fer-ho, en primer lloc els participants identificaran una problemàtica sobre la qual treballar. Posteriorment, en grups i a través d’un procés simplificat de design thinking —que faciliti que «els dilluns», a les escoles, professors i nens puguin treballar en equip—, s’invitarà a cada grup a EXPLORAR POSSIBILITATS que culminin en un pla d’acció. Amb aquest mètode, els nens aprenen conceptes com ara passar de la indiferència a l’acció, de ser només la meva idea a ser la nostra idea i de ser només per a mi a ser per a la comunitat.

Miguel Luengo, Coach per l’European Coaching Center i coach coactiu pel CTI (Coaching Training Institute), ha seguit cursos d’investigació apreciativa (YesOuiSi), procés U, design thinking, art of hosting i mindfulness. Actualment és «despertador de somnis», i combina diferents disciplines (i la seva experiència durant tretze anys com a consultor) per afavorir que les persones i els grups aconsegueixin els seus objectius. A nivell grupal ha dinamitzat sessions en organitzacions de diferents sectors i països i amb diferents tècniques (coaching, investigació apreciativa, design thinking). També ha impartit seminaris de lideratge al servei, així com d’automotivació i gestió del canvi, principalment en empreses del sector de les telecomunicacions.

Monica Cantón de Celis, Llicenciada en Dret i amb formació complementària en el camp de l’educació, ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de les organitzacions no lucratives. Així, ha treballat per a la Creu Roja Espanyola a Lleó com a directora provincial de Voluntariat i Formació, directora provincial de Captació de Fons, Afers Jurídics i Patrimonials i adjunta al president provincial. En va ser també secretària provincial a Cadis. Actualment és cofundadora de Luengo y Cantón de Celis, S. L., i col·laboradora honorífica del Departament de Didàctica General, Específica i Teoria de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleó

 

13.30  Dinar per als assistents als Tallers

14.30 Registre i lliurament de documentació de la Conferència