Sobre Steam

2a STEAMConf Conferència d’educació

14, 15 i 16 d’abril de 2016

CosmoCaixa

La Conferència Internacional de STEAM 2015 va reunir a Barcelona alguns dels projectes STEAM més evaluats i de més èxit a Europa i els Estats Units.

La segona edició continua els seus passos i convida els protagonistes d’una sèrie d’estimulants iniciatives, els quals treballen sobre aspectes essencials en la motivació dels estudiants davant de problemes i reptes, de manera creativa, mitjançant el joc i la col·laboració, i aplicant competències de pensament crític a situacions imprevisibles del món real.

Finlàndia és un dels països convidats, i el seu representant ens parlarà de la innovadora reforma educativa que tot just acaben d’emprendre. La pregunta és: produirà Finlàndia una nova generació de pensadors, sistèmics, és a dir, persones capaces d’analitzar com s’influeixen les coses les unes a les altres dins un sistema?

D’altra banda, l’objectiu de la Conferència és ressaltar les iniciatives de caràcter innovador que s’estan duent a terme aquí i en aquest sentit, les sessions s’organitzen en cooperació amb projectes locals, de manera que els assistents tinguin l’oportunitat d’aprendre els uns dels altres.

La seva finalitat no només és que els participants adquireixin competències i coneixements, sinó també que es creï una comunitat permanent en la qual es valorin les experiències de cada professor a la seva aula i s’utilitzin aquestes mateixes experiències per orientar les pràctiques docents.

Entre aquestes estratègies cal esmentar l’aprenentatge basat en projectes (PBL), en el qual els estudiants assumeixen el paper de professionals reals que s’han d’enfrontar amb una situació i solucionar-la.

Independentment del que acaben fent els nens d’adults, cada feina o càrrec exigirà ser creatiu, solucionar problemes, pensar críticament i treballar en harmonia amb els altres.

El PBL aconsegueix que els nens participin activament responent a preguntes i resolent problemes. En definitiva, simula el funcionament del món real i els prepara per als compromisos que hauran d’assumir com a estudiants universitaris, professionals i ciutadans.